Historia

Ylivieskan moottorikerhon perustava kokous pidettiin Ylivieskan kunnanvaltuuston salissa tiistaina helmikuun 11 päivänä vuonna 1964.Läsnä olivat TALJA: n edustajana lääninkomisario Esko Suominen, Maaseudun autoliiton Ylivieskan piirin edustajana toimitusjohtaja Kauko Perkiömäki, Ylivieskan kunnan liikennetoimikunnan edustajana ylikonstaapeli Väinö Keränen sekä 14 muuta henkilöä.

Tässä kokouksessa valittiin kuusijäseninen toimikunta, mihin valittiin puheenjohtajaksi Eino Alanko sekä jäseniksi Väinö Keränen, Reijo Kangaskorte, Juhani Niemikorpi, Juhani Tertsunen ja Pauli Vähäpesola.Jäsenmaksun suuruudeksi määrättiin 2 markkaa. Laadittiin toimintasuunnitelma, jossa jäärata-ajot päätettiin pitää maaliskuun aikana.Ylivieskan moottorikerhon hallituksen kokous pidettiin maaliskuun 23 päivänä vuonna 1964. Kokouspaikkana oli Osuuskaupan kabinetti. Kokous avattiin klo 19 ja läsnä olivat puheenjohtaja Eino Alangon lisäksi sihteeri Juhani Niemikorpi sekä jäsenet Väinö Keränen, Eino Saarinen ja Elmer Peltola.

Kokouksessa valittiin seuran puheenjohtajaksi Eino Alanko, sihteeriksi ja rahastonhoitajaksi automyyjä Juhani Niemikorpi. Johtokunnan jäseniksi valittiin ylikonstaapeli Väinö Keränen, opettaja Raimo Immonen, korjaamon omistaja Elmer Peltola, edustaja Reijo Kangaskorte, myymälänhoitaja Jaakko Sorvisto sekä kirjaltaja Tauno Kaartinen.Näistä tapahtumista on kulunut 50 vuotta.Seura toimi maaliskuusta1964 toukokuuhun 1966 eli kaksi vuotta ja kaksi kuukautta Ylivieskan Moottorikerhon nimellä. Toiminta alkoi liikennekilpailun järjestämisellä. Myöhemmin tulivat mukaan autosuunnistus ja jääratakilpailut, joita järjestettiin Suvannon jäällä. Toiminta oli vilkasta.

Nimellä Ylivieskan Urheiluautoilijat seura oli toukokuusta1966 lokakuuhun 1969. Ylivieskan Urheiluautoilijat toimi lokakuusta 1969 toukokuuhun 1980 Jokilaaksojen Urheiluautoilijat nimisessä seurojen yhteenliittymässä. Tähän kuuluivat Ylivieskan lisäksi Oulainen, Haapavesi, Haapajärvi, Sievi ja Kalajoki. Jokilaaksojen Urheiluautoilijat järjesti SM jääratakilpailuja sekä kehitti suuren suosion saavuttaneen CUP- jääratakilpailun, Rahasäkkisarjan. Yhteenliittymän aikana kilpailtiin varsin merkittävässä kolmen kauppalan ST ajossa, Ylivieskan Oulaisen ja Haapajärven välillä. Operaatio Lumihiutaleeseen on seura osallistunut kahtena vuotena. Energiakriisi lamautti toiminnan neljäksi vuodeksi, vuodesta 1974 vuoteen 1978. Toiminta käynnistyi vuonna 1979 JM kilpailun järjestämisellä ja jäsenistön kouluttamisella kilpailun läpiviemiseksi.Kilpailu oli nimeltään JM- elvytysajot ja se ajettiin Keskisen raviradalla. Kun seurojen yhteenliittymä purettiin toukokuussa 1980 ja toiminta jatkui Ylivieskan urheiluautoilijoiden nimellä, seura käynnisti voimakkaan nuorisotoiminnan jopa niin että vuonna 1990 FK- jaoston silloinen puheenjohtaja Kalevi Leinonen ja nuorisovasttava Rauno Koivisto kävivät ottamassa AKK:n liittokokouksessa vastaan vuoden nuorisoseura palkinnon.

Vuonna 1983 seuraamme perustettiin Karting- jaosto ja vuonna 1984 alkoi FK- radan rakentaminen. Huhmarin Fk- rata oli valmis loppukesästä 1986 ja radan vihkiäiskilpailut ajettiin syyskuussa samana vuonna. Kilpailutoiminta oli vilkasta. 80-luvun lopulla- ja 90- luvun alussa pidettiin vuosittain viisi tai kuusi kansallista tai SM-tason kilpailua. Lajeina olivat: Jokamiesluokka, jäärata, ralli-sprint soralla ja asfaltilla sekä karting. SM-jääratakilpailuja ryhmäläisille on järjestetty alkaen vuodesta 1989. Kartingissa on pidetty arvokilpailuja vuodesta 1990 alkaen. Seura on ollut järjestämässä FK-leirejä ja erilaisia tapahtumia yhdessä paikallisten yrittäjien kanssa. Kerran rock-konsertti uimahallin pihalla Symppis-tapahtuman oheisohjelmana.

Viime vuosina on toiminta siirtynyt ratakilpailujen järjestämiseen yhdessä Vetelin Urheiluautoilijoiden kanssa Historic- ja Finnrace sarjoissa. Seura on järjestänyt tartu rattiin-tapahtuman, missä nuoria ohjataan mukaan autourheiluun. Ylivieska Urheiluautoilijoiden Yhteistyökumppanina on jo vuosia ollut SPR Ylivieska, ensiapuryhmä. Vuodesta 1994 vuoteen 2003 on Ylivieskan Urheiluautoilijat avustaneet Ylivieskan seurakuntaa Kynttiläkirkon rakentamisessa Kettukallion louhoksella. Tilaisuus on pidetty kynttilänpäivänä helmikuussa. Lisäksi Urheiluautoilijat on osallistunut Puuhkalan museoalueella ” joulupolun” järjestelyihin useana jouluna. Vastaavasti seurakunta on tukenut UA:n nuorisotoimintaa antamalla tilojaan kerhotoimintaan, sekä lahjoituksin. Seuran jäsenet ovat olleet avustamassa naapuriseuroja toimitsijatehtävissä.

Kultaisella ansiomerkillä on palkittu Ossi Koski vuonna 1999.

Lajiryhmissä ovat toimineet Markku Kivi ja Ossi Koski.

Liittovaltuuston edustajana Markku Kivi.

Seuran puheenjohtajina ovat toimineet: Eino Alanko, Taisto Kurhela, Jorma Lähetkangas, Paavo Mäki, Ossi Koski, Markku Kivi, Mikko Pengerkoski, Kalevi Leinonen ja Helena Sydänmetsä-Anttila, Petri Hannus, Harri Mattila, Mika Kujala ja nykyisin Jouko Sorvisto

Jäseniä on seuralla 80.